Stroom is vanzelfsprekend

Veel apparaten in ons huis zijn afhankelijk van elektriciteit. Stroom is voor ons zo vanzelfsprekend dat we er meestal niet bij stilstaan wat de gevolgen kunnen zijn, als de elektriciteit onverwachts op grote schaal uitvalt. Wanneer dat onverhoopt wel gebeurt dan werken telefooncentrales vaak niet meer en kunnen we niet meer met elkaar communiceren via de reguliere kanalen. Daarnaast kan de druk in de waterleiding wegvallen en kunnen cv-installaties uitvallen. Wanneer de stroomuitval het gevolg is van schade aan elektriciteitskabels door werkzaamheden of extreme weersomstandigheden, dan is de storing meestal maar van korte duur. De elektriciteit kan dan vaak weer snel worden hersteld en er ontstaat voor de meeste mensen ook geen levensbedreigende situatie.

Stekkers uit het stopcontact halen

Het is in dat geval wel verstandig om alle stekkers uit de stopcontacten te halen, zodat schade aan de elektrische apparaten kan worden voorkomen. Echter is elektriciteitsuitval in veel gevallen een extra calamiteit bovenop een andere noodsituatie, waardoor er wél een direct gevaar voor mensen ontstaat. Zorg er daarom voor dat je ook in het donker en op de tast je noodpakket eenvoudig kunt lokaliseren. Bij stroomuitval moeten de volgende zaken altijd in je noodpakket aanwezig zijn:

Elektriciteit, elektriciteitsuitval

Afbeelding van Tumisu

Noodradio op batterijen

Een noodradio die op batterijen werkt of opwindbaar is. Zorg ervoor dat de batterijen al reeds in het apparaat aanwezig zijn en zorg er ook voor dat je extra batterijen paraat hebt, zodat je ze direct kunt vervangen zodra deze leeg zijn. Test de radio regelmatig zodat je weet dat hij naar behoren werkt, op het moment dat je hem daadwerkelijk nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je de radio vooraf al hebt afgestemd op de regionale rampenzender, zodat je in geval van nood niet meer naar de juiste frequentie hoeft te zoeken. De rampenzenders kunnen burgers snel informeren over de aard van de (dreigende) calamiteit en advies geven over welke maatregelen er precies moeten worden getroffen.

Verlichting

Wanneer de elektriciteit uitvalt, dan valt ook alle verlichting uit. Zeker ’s nachts zie je dan al snel geen hand voor ogen meer. Het vinden van vluchtroutes naar een veilige plek, wordt dan erg lastig. Sommige gebouwen zijn voorzien van noodverlichting die is aangesloten op batterijen of accu’s. Maar de kans dat ook deze verlichting tijdens een stroomuitval niet werkt is altijd aanwezig. Hoe vertrouwt je ook bent met je eigen huis, wanneer het pikkedonker is verandert je vertrouwde woning al snel in een labyrint. Daarom moet je altijd een goede zaklamp met extra batterijen in je noodpakket paraat hebben. Daarnaast is het ook een goed idee om het noodpakket te voorzien van waxinelichtjes en lucifers in een waterdichte verpakking. Dan kun je de waxinelichtjes altijd aansteken, wanneer dat nodig is.

Voedingsmiddelen en water voor meerdere dagen

Meestal is de stroomuitval maar voor een korte periode en ontstaat er geen probleem met de voedselvoorraad. Maar wanneer de elektriciteit voor langere tijd is uitgeschakeld, dan kunnen er uiteraard wel problemen ontstaan. Zorg voor voldoende gevarieerd eten en drinken met een lange houdbaarheidsdatum, dat zonder bereiding te consumeren is en voldoende calorieën levert zoals:

  • Noodrantsoen met energierepen
  • Kant-en-klare producten
  • Gevriesdroogde voeding in blik en folieverpakkingen
  • Zelfverwarmende maaltijden

Zelfverwarmende maaltijden

Bij maaltijden die zichzelf kunnen verhitten zit er onderin de verpakking meestal een afgesloten compartiment met een ampul. Deze capsule bevat water en korreltjes calciumoxide en kan kapot worden gedrukt. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie waarbij warmte vrijkomt die de maaltijd verhit.

Handige links:

Rode Kruis: Wat te doen bij een stroomstoring?

Veiligheidsregio IJsselland: Wat te doen bij stroomuitval?

Terug naar boven ↑

Logo Allemaal Veilig