Cruciale informatieverstrekking
Een noodradio met AM en FM-frequenties is een essentieel onderdeel van elk noodpakket. Tijdens een natuurramp of andere noodsituatie kan een goed functionerende radio cruciale informatie verstrekken en mogelijk levens redden. Noodradio’s die werken op batterijen zijn onmisbaar bij calamiteiten waarbij de stroom uitvalt, omdat de batterijen kunnen worden opgeladen met een zonne-oplader of een slinger.
Noodradio met een zonne-oplader
AM/FM
AM/FM-noodradio’s ontvangen middengolf waarmee je ook buitenlandse radiostations kunt ontvangen, zoals bijvoorbeeld de BBC in het Verenigd Koninkrijk en de Deutsche Welle in Duitsland. Tijdens een noodsituatie kan het cruciaal zijn om ook buitenlandse zenders te ontvangen. De lokale zenders zijn mogelijk overbelast en niet meer in staat om informatie te verstrekken. Buitenlandse rampenzenders kunnen in dat geval extra informatie bieden die lokaal niet beschikbaar is, waardoor je een breder perspectief krijgt op de omvang en de impact van de calamiteit.
Internationale hulpverleningsinspanningen
Tevens kunnen buitenlandse radiostations informatie bieden over internationale hulpverleningsinspanningen en noodhulpmiddelen. Bovendien kan informatie van buitenlandse zenders (wanneer er mogelijk sprake is van desinformatie) valse geruchten weerleggen, waardoor de algemene reële situatie tijdens een ramp duidelijker wordt.
Beperkte reikwijdte
FM-radio’s worden gebruikt voor veel reguliere radio-uitzendingen. In veel landen hebben ze een goede dekking en kunnen ze betrouwbare informatie verstrekken tijdens een noodsituatie. FM-noodradio’s hebben echter een beperkte reikwijdte in vergelijking met AM-radio’s, dus in afgelegen gebieden kunnen ze minder betrouwbaar zijn.
Groter bereik
AM-noodradio’s daarentegen hebben over het algemeen een groter bereik dan FM-radio’s en kunnen signalen ontvangen over lange afstanden, door obstakels zoals gebouwen en heuvels heen. Om die reden zijn AM-radio’s vooral geschikt tijdens calamiteiten waarbij de infrastructuur mogelijk beschadigd is (zoals bij een aardbeving). Het nadeel van AM-radio’s is echter dat ze gevoelig kunnen zijn voor storingen en interferentie, vooral ’s nachts.
DAB+
DAB+ (dat staat voor ‘Digital Audio Broadcasting Plus’) is een digitale radiostandaard die wordt gebruikt voor het uitzenden van radio-uitzendingen via de ether. DAB+ is een verbeterde versie van de oorspronkelijke DAB-standaard (Digital Audio Broadcasting) en biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele analoge FM-radio. Zo heeft DAB+ een betere geluidskwaliteit, minder storingen en de mogelijkheid om meer radiostations uit te zenden via één frequentie. Naast audio-uitzendingen kan DAB+ ook aanvullende informatie uitzenden, zoals de naam van het radiostation, de titel van het nummer dat wordt afgespeeld, verkeersinformatie en meer.
Multiband noodradio
Over het algemeen is een noodradio met zowel FM, AM en DAB+ (een zogenaamde ‘multiband radio’) de beste optie, omdat het je de flexibiliteit geeft om tijdens een calamiteit signalen te ontvangen, afhankelijk van de beschikbaarheid van uitzendingen in jouw directe omgeving (maar ook ver daarbuiten).
Noodradio met een zonne-oplader
Een noodradio die werkt met een zonne-oplader is uitgerust met een zonnepaneel dat zonlicht absorbeert en omzet in elektriciteit. Wanneer het zonnepaneel wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt de elektriciteit opgewekt en gebruikt om de interne batterij van de radio op te laden. De noodradio slaat de opgewekte elektriciteit op in de batterij, waardoor deze kan worden gebruikt om de radio van stroom te voorzien, zelfs als er geen zonlicht beschikbaar is. Zo kan de radio tijdens een noodsituatie worden ingeschakeld om naar nieuws, waarschuwingen en andere informatie te luisteren, zonder dat er externe stroombronnen nodig zijn.
Crank- of slingerradio’s
Crank- of slingerradio’s hebben geen batterijen nodig en worden in plaats daarvan aangedreven door handmatig te slingeren. Dit maakt ze ideaal voor noodsituaties waarbij batterijen schaars zijn of wanneer er geen toegang is tot elektriciteit. Crank- of slingerradio’s hebben een handzwengel (crank) met een slingerdynamo, die handmatig kan worden gedraaid om energie op te wekken en de interne batterij op te laden.
Mechanische energie
Door simpelweg aan de slinger te draaien wordt mechanische energie opgewekt. Deze mechanische energie wordt vervolgens overgebracht naar een generator binnenin de slingerdynamo. De generator zet de mechanische energie vervolgens om in elektrische energie, die wordt opgeslagen in de batterij of gebruikt om de noodradio direct van stroom te voorzien. Ook sommige noodzaklampen maken gebruik van deze manier van energie opwekken. Er zijn noodradio’s op de markt die zowel kunnen worden opgeladen met behulp van een zonne-oplader als met een slinger.
Powerbank
Sommige noodradio’s hebben ook een ingebouwde powerbankfunctie, waarmee je andere apparaten kunt opladen. Deze radio’s hebben meestal een USB-poort waarmee je onder meer smartphones, tablets en draagbare opladers kunt aansluiten. Deze noodradio’s beschikken over een interne batterij met voldoende capaciteit om andere apparaten van stroom te voorzien, vergelijkbaar met een externe powerbank. Wanneer de radio is aangesloten op een stroombron, (zoals een stopcontact of zonne-energie) kan de batterij worden opgeladen. Daarna kun je andere apparaten aansluiten op de USB-poort om ze op te laden met de opgeslagen energie.
SOS-functie
Noodradio’s hebben soms ook een speciale functie die wordt gebruikt om in een noodsituatie hulp te roepen of een signaal voor hulp uit te zenden. Door op de SOS-knop te drukken wordt er een luid alarm geactiveerd, dat anderen in de buurt kan waarschuwen dat er hulp nodig is. Sommige noodradio’s hebben ook een ingebouwde zaklamp die kan knipperen in een SOS-patroon (een internationaal erkend noodsignaal is voor hulpverleners). In geavanceerde noodradio’s kan de SOS-functie soms ook de GPS-locatie van de radio doorgeven aan hulpdiensten, zodat ze adequaat kunnen reageren op de exacte locatie van de noodsituatie.
IPX3-codering
De IPX3-codering op noodradio’s staat voor ‘Ingress Protection Code X3’. Deze codering geeft aan in hoeverre de radio beschermd is tegen het binnendringen van water. De ‘3’ geeft aan dat de radio is beschermd tegen sproeiend water tot een hoek van 60 graden. Dit maakt de radio geschikt voor gebruik buitenshuis in regenachtige omstandigheden, maar niet voor onderdompeling in water. Noodradio’s met een IPX3-codering bieden meestal ook een bepaalde mate van bescherming tegen stof.
IPX7-codering
Er zijn echter noodradio’s die wél bestand zijn tegen onderdompeling in water. Deze radio’s hebben meestal een hogere IPX-codering, zoals IPX7 of hoger. Als radio’s over een IPX7-codering (of hoger) beschikken dan betekent dit dat ze gedurende een bepaalde tijd (meestal tot 30 minuten) onder water kunnen worden gehouden op een diepte van maximaal 1 meter.
IPX8-codering
Een IPX8-codering is een nog hogere classificatie dan IPX7, wat betekent dat de noodradio volledig waterdicht is en lange tijd (en op grotere dieptes) onder water kan blijven. Een radio met een IPX8-codering is dan ook het meest geschikt voor gebruik tijdens overstromingen of extreme neerslag.
Regionale rampenzenders
Naast het hebben van een noodradio in je noodpakket is het ook belangrijk om te weten welke radiozenders fungeren als regionale rampenzenders. Deze calamiteitenzenders verstrekken actuele, betrouwbare en belangrijke informatie van (lokale) autoriteiten over wat er precies aan de hand is en welke maatregelen je moet nemen om jezelf en je dierbaren te beschermen. De zenders geven onder andere informatie over de aard van de (natuur)ramp, evacuatie-instructies en updates over de situatie ter plaatse. Zorg ervoor dat de noodradio altijd binnen handbereik is wanneer het er echt toe doet.
Compact en draagbaar
Wanneer je een noodradio gaat aanschaffen kies er dan een die compact en draagbaar is, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen tijdens evacuaties. Met een waterbestendige radio met verschillende energiebronnen en SOS-functies in je noodpakket, kun je tijdens een (dreigende) noodsituatie continu op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en de juiste informatie ontvangen. Dit geeft niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je de adviezen van de autoriteiten nauwgezet kunt opvolgen. Tijdens een calamiteit kan een noodradio het verschil maken tussen verwarring en goed gecoördineerde actie.